Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

Адем Менк и Рифат Чолаков от XI г клас са отличени в националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ в категория „Графични произведения, създадени с помощта на компютър“ - I място с научен ръководител Карамфилка Патинова за изработване на филм на тема „Първият човек на луната“.

 

***

 

На 19 ноември в София се проведе ученическата научна сесия на ученическия институт на Българската академия на науките. Проектът „Слънчевата система – наш галактичен дом“, разработен от ученичките от 12а клас Илина Зайкова и Стефка Москова, беше докладван по време на ученическата научна сесия на ученическия институт на БАН и получи много висока оценка на журито. Научната област на проекта e астрономия, физика, информатика.

Популяризирането на знанията за астрономическите обекти от Слънчевата система – планети, спътници и астероиди, както и на други физически явления, при преподаването на физика в средните училища е актуален проблем.

Особено успешно е избрано мотото на проекта, като е цитирана мисълта на големия новатор и експериментатор в науката Бенджамин Франклин: „Кажете ми и ще забравя, покажете ми и ще го запомня, заинтересувайте ме и ще го разбера“. Именно чрез нагледни демонстрации най-добре се затвърдяват знанията по физика.

 

***

Иван Попов от 6 клас класиран на първо място на областният кръг на олимпиадата по астрономия.

 

***