Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

 На 07.12.2013 г. се проведе математически турнир Иван Салабашев.

В него ПМГ взе участие с ученици от V клас Мария Праматарова, VI клас Иван Белянов, Мирослав Пехливанов, VII клас Иван Кирев, Йордана Спирова, Димитър Праматаров и XI клас Петър Праматаров .

 

Най-добре от седмокласниците се представи Иван Кирев, който се класира на първо място, а от шестокласниците Иван Белянов зае второ място и Мирослав Пехливанов трето място.

***

На 01.11.2013 г. се проведе есенният математически турнир Черноризец Храбър.

В него ПМГ Яне Сандански бе представена от учениците Иван Кирев, Йордана Спирова, Димитър Праматаров-от 7 клас и Иван Белянов, Мирослав Пехливанов, Сaня Севдева, Стела Тошанова от 6 клас.

На първо място се класира Иван Кирев, второ място зае Иван Белянов, следван от Мирослав Пехливанов.

 

***

 

    На 12.10.2013 г. в гр. Габрово се проведе математическото състезание "Хитър Петър" за ученици от 3 до 8 клас и тази година броят на участниците бе около 1016.

    ПМГЯне Сандански участва с ученици от 5, 6,7 и 8 клас . Състезателната тема включва 15 тестови задачи и една задача за подробно описание - "Задачата на Хитър Петър".
     Най-добре се представиха учениците Иван Кирев и Димитър Праматаров от 7 клас, както и Мирослав Пехливанов от 6 клас.

 

***

 

      Ученикът от ПМГ Яне Сандански Иван Кирев донесе първата голяма радост на училището в самото начало на новата учебна година, след като се завърна с бронзов медал от IV български фестивал на младите математици. Една от най-силните надпревари в България в тази дисциплина се проведе в Созопол под патронажа на кмета на община Бургас Димитър Николов. Характерна особеност на проявата е, че е отборна като се включват тимове в състав от 6 души от цялата страна. Задачите са с по-високо ниво на трудност и са голямо предизвикателство за участниците разделени на три възрастови групи. Иван Кирев участваше в смесен отбор на Академия 21-ви век със специалната им покана. Надпреварата между състезателите се проведе под формата на така наречените математически боеве-сутрин отборите решаваха задачите, а следобед се изправяха един срещу друг пред жури и се предизвикват на отделни задачи, като всеки трябва да си защитава решението и да търси пропуски в противниковия отбор. Отборът на Иван след 4-дневни състезателни дни имаше три авторитетни победи над утвърдени школи в нелеката наука за числата като втория и третия отбор на СМГ, Първа Частна Математическа гимназия. Тимът на седмокласника от ПМГ Яне Сандански регистрира само една загуба от първия отбор на Бургас и стигна до финал. На него по ирония на съдбата тимът на Иван Кирев се изправи отново срещу бургазлии, които също имаха само едно поражение в битките от предните дни, но този път не допуснаха съперниците си да мечтаят и ги победиха. Това донесе трето място, което донесе бронзовите медали и купа, която участниците получиха пред многорбойна публика, дошла да уважи награждаването, проведено в Aнтичния театър на Созопол.