Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

Участие на ученици от ПМГ в математическото състезание „Хитър Петър”

 

    На 10 октомври 2015 г. в 125 СОУ „ Боян Пенев” в гр. София се проведе национално състезание по математика „Хитър Петър”. В него взеха участие 12 ученици от V, VI, VII, VIII клас на ПМГ „Яне Сандански”. Всички участници се представиха достойно. Най-добрите резултати постигнаха Ахмед Гаваз от VII клас и Стела Тошанова от VIII клас.


 

***

Достойно представяне на ХХIV математическия турнир “Черноризец Храбър“

 

На 31 октомври 2015 г. в гр. Благоевград се проведе двадесет и четвърти математически турнир „Черноризец Храбър”, посветен на Деня на народните будители и иницииран от ИМИ при БАН. В него взеха участие петима ученици от VI, IX, X, XI и XII клас на ПМГ „Яне Сандански”. Всички участници се представиха достойно и постигнаха следните резултати: Екатерина Терзиева – X клас - 116 т, III място; Димитър Праматаров – IX клас -107 т, IV място; Мария Байрякова – XI клас - 93 т, III място; Костадин Алмишев – XII клас - 89 т, II място и Иван Попов – VI клас със 73 т.

 

***

На 05.12.2015 г. в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев  се проведе ХХIV математически турнир „Иван Салабашев“. Започнал по инициатива на секцията на СМБ в Стара Загора, турнирът придобива все по-голяма популярност. В него взеха участие ученици от II до XII клас, а първите места в общото класиране за региона са на ПМГ“Яне Сандански“. Надпреварата е включена в календарния план на СМБ. В първата десетка в националното класиране са  18 ученици.

***

На 13 декември 2015 г. в Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев се проведе Коледното математическо състезание за ученици от 2 до 12 клас. За пореден път учениците на ПМГ „Яне Сандански” заеха първите места в общото класиране за региона.

***

       Нестандартни и трудни задачи от националното математическото състезание „Poмaн Xaйнaцĸи“ решаваха ученици от 5, 6 и 7 клас на ПМГ „Яне Сандански“ на 23.01.2016 г. Тази година състезанието беше дистанционно и нашите ученици се представиха много добре. Всеки участник получи сертификат от организаторите – СМБ и РИО Ямбол.

***

      На 20.02.2016 г. в ПМГ“Яне Сандански“ се проведе регионалния кръг на национално състезание по елементарна математика „Турнир проф. Борислав Боянов”, организирано от Факултета по математика и информатика при СУ “Св. Климент Охридски”. Целта е да се насърчи заниманията с математика и да се даде възможност на многото любители на тази древна наука да изявят своите способности и умения. Първият кръг се организира  по  схемата на  кандидатстудентския конкурс по математика  в Софийския университет и затова в него участваха ученици от 12 клас.

***

     На 19.03.2016 г. в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев  се проведе най-масовото математическо състезание Европейско Кенгуру 2016 г. Състезанието е международно, но във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални само за съответната страна.
Това е състезание с интересни логически задачи. Областният кръг на състезанието е изцяло от задачи с избираеми отговори. Отново нашите ученици завоюваха призови места като най-добрите резултати са в 5, 6 и 8 клас.

***

Математиците от ПМГ"Яне Сандански" отново завоюваха първите места на Великденското математическо състезание.
На 23.04.2016г. в Трето основно училище „Братя Миладинови“ се проведе Великденското математическо състезание. Отново математиците на ПМГ завоюваха първите места за всички групи от първи до единадесети клас.


 

***

На 16.04.2016 г. в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев се проведе Пролетно математическо състезание „Чудесата на математиката“- нещо ново, любопитно и интересно  за ученици от II до VII клас. Организирайки това състезание, ПМГ даде възможност на децата от региона да проверят математическите си способности и логическото си мислене. Победителите получиха грамоти за участие.