Постижения на учениците за учебната 2016/2017 г.

 

Човешка библиотека в ПМГ "Яне Сандански" през Националната седмица на четенето

 

Четенето на книги е нещо уникално само по себе си. Но за съжаление, статистиката в България показва, че само 9,7% от младите хора четат и че 5% от българите не са прочели дори една книга. Това е една много тъжна статистика, нали? Но учениците на ПМГ Яне Сандански от IX до XII клас с удоволствие доказаха, че младите хора четат книги и дори много повече от това!

През Националната седмица на четенето учениците и учителите по български език и литература проведоха дискусионно студио на тема: Човекът, книгата, смисълът на живота.

Говорим за бъдеще, защото водещите, Димитрия Жостова и Мартин Пеев, казаха: Ако една държава отделя повече средства за дискотеки, отколкото за книги, тогава каква държава е това?. От думите на участниците в събитието стана ясно, че учениците предпочитат да прочетат една хубава книга, отколкото да отидат на дискотека, че всички те имат любим автор или книга, и най-важното, че имат и отстояват собствени възгледи относно четенето. Всички присъстващи на дискусията се включиха, като споделиха мнение по въпроси като: Четем книги за удоволствие или по задължение?, Какъв жанр предпочитате да четете?, Кой е любимият Ви автор или книга?. Всички споделяха, слушаха, говориха от сърце за своите любими автори и заглавия, какво дава четенето на всеки един от тях.

Рей Бредбъри е казал: Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш. А това е самата истина, защото четенето наистина е нещо уникално, което в малка или голяма степен ни помага да разберем смисъла на живота.

Човекът и книгата са едно цяло. Но най-хубавото винаги е най-накрая, както в четивата, така и в живота, което се потвърди с думите, които дадоха край на дискусията: Книгата е като човека. И днес видяхме най-хубавата човешка библиотека.

 

***

 

Теодора Лазарова от 10 а клас в ПМГ Яне Сандански бе отличена със специална грамота за участието си в националния младежки конкурс за есе на тема "Аз в бъдещето", организиран от община Стара Загора. В есето си Теодора споделя своето виждане за света, разсъждавайки върху приоритетите и ценностите на различните общности и народи относно бъдещето., свързани с начина им на живот. Доказателства за интересната си теза открива в съдбата на децата в неблагоприятно положение в Африка, които се борят за оцеляването си. България, българските мечти и визия за бъдещето, ценностите, добрата обществена среда са другите интересно интерпретирани проблеми в отличеното есе. Успехът на Теодора е още едно доказателство за таланта и възможностите на учениците на ПМГ Яне Сандански.

 

***

На 16.12. 2016г. в гр. София се проведе вторият кръг на Националния ученически литературен конкурс "Млад писател 2016". Нашият ученик Мартин Пеев от XI г клас зае второ място сред 12-те класирани за втория кръг.Там нашият единадесетокласник има възможността да се срещне със съвременни писатели - млади хора, решили да преследват мечтата си, а именно да пишат. Всеки от тях разказа на участниците в конкурса своята уникална история. Задачите в самия конкурс са провокативни и интересни, като стремежът на организаторите е да изненадат участниците и да ги накарат да бъдат оригинални при представянето на текстовете. Мартин получи за награда и съвременни книги от български автори. Поздравления за Мартин и да продължава да пише!

 

 

Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

 

***

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2012/2013 г.

 

***

Постижения на учениците за учебната 2011/2012г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2009/2010г.