Постижения на учениците

 

Отново най-добри сред най-добрите! Страхотно представяне на наши ученици в състезанието BEST в Пловдив!
В периода от 28. до 29. април 2018 г. в гр. Пловдив ученици от ПМГ „Яне Сандански“ взеха участие в третия поред и може би най-предизвикателен и труден турнир на състезанието BEST. 405 е броят на състезателите от цяла България, като те се състезаваха в следните категории: дебат, проза, оригинална оратория, поезия и дуо на английски език.
Освен изключително високо ниво на владеене на английски език, учениците трябваше да покажат артистичност, уместен език на тялото, добър контакт с публиката, да бъдат убедителни и уверени в себе си, а това не е никак лесно. И нека отбележим, че в този заключителен турнир конкуренцията бе безмилостно жестока и всички 19 ученици от нашето училище заслужават адмирации и поздравления за положения месеци наред огромен труд, а също и за това, че показаха завидно самообладание и висок дух. Те представиха повече от достойно ПМГ.
Класирани за четвъртфинал: 
Мехрибан Бали, Лейнас Мехмед – поезия;
Мартин Пеев – проза и поезия.
Класирани за полуфинал: 
Мартин Пеев – поезия;
Георги Папарков – оригинална оратория.
Класиран на ФИНАЛ и заел четвърто място - Георги Папарков в оригинална оратория.
Всичко това нямаше да бъде възможно без всеотдайната подкрепа и усилията на най-добрия ментор - Нейтън Джейкъбсън.
Благодарим му от сърце за вдъхновението и позитивизма в нашия отбор!

 

***

Голям интерес сред нашите ученици предизвика конкурсът „My Love Story”, организиран от методическото обединение по чужди езици в ПМГ „Яне Сандански”. В него се включиха креативни възпитаници от VIII до XII клас. В историите си те описаха както и лични преживявания, така и фантастични истории.

Жури в състав: г-жа Димка Дерменджиева, г-жа Елица Зойкова и г-жа Елена Николова, оцени творбите и награди участниците с най-завладяващите истории.

Първото място спечели Красимира Кръстилова - ученичка от XIIг клас. На второ място се класира Елена Бозукова - ученичка от VIIIа клас. На трето място е Яна Ляскова - ученичка от XIIв клас.

Нашите възпитаници могат да прочетат и да се потопят в историите на любовта на таблото „My Love Story”.

 

***

ПМГ „Яне Сандански“ има двама класирани ученици за регионалния кръг на Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, който ще се проведе на 24.03.2018 г. в Благоевград. Кръстиян Ангушев от VII клас се класира на първо място в училищния кръг, проведен на 27.02.2018г. Седмокласникът спелува правилно думата “sociable” и победи Никола Чешмеджиев от V клас и така петокласникът зае второто място.

В състезанието се включиха още 13 ученици от V, VI и VII клас, като за подкрепа на състезателите присъстваха и техни съученици. Участниците показаха изключително добра подготовка и чудесно оползотвориха положените усилия.

Учениците от VIIIа клас - Христина Франгова, Йоана Камишева, Марио Метушев, Елена Бозукова, Мария Телкиева, Николай Чеков и Георги Ряхов, се погрижиха за декора на Актовата зала и за организацията на проведеното състезание. Бяха изработили тематични рисунки и шаблони, които да пресъздадат атмосферата и идеята на Spelling Bee.

***

От 16.02. до 18.02.2018г. Илияна Москова, Марина Цуцуманова и Петко Милчев – ученици от XI клас - взеха участие във второто издание на състезанието „AUBG MultiTalent Quest”, организирано от Американския университет в България и е отворено за всички единадесетокласници от България и съседните държави, които искат и могат да покажат своите умения и знания в различни области на английски език.

В първия кръг учениците направиха собствено видео, в което представиха себе си – своето хоби, своите таланти и амбиции. Друга задача към тях бе да направят тест по математика и английски език. Нашите ученици успешно преминаха първия кръг и бяха поканени за участие във втори в кампуса на Американския университет в Благоевград.

Във втория кръг на състезанието за млади таланти участниците (общо 64) премериха сили в различни дисциплини – дебатиране, решаване на социални проблеми и решаване на задачи по математика. Те имаха възможността да избират между това да покажат своя артистичен или спортен талант. Възпитаникът на ПМГ „Яне Сандански“ - Петко Милчев от XI клас, извоюва първо място сред всички участници в спортната дисциплина. Единадесетокласничките Илияна Москова и Марина Цуцуманова представиха училището ни по забележителен начин, демонстрирайки своите знания, таланти и комуникативни умения по английски език. Наградният фонд за всички победители бе 20 000 лв., като той включва лаптопи, таблети, обучения и ваучери.

Мариела Коджебашева - ученичка в XII клас на ПМГ „Яне Сандански“ и миналогодишна участничка в „AUBG MultiTalent Quest”, бе поканена за жури и помощник-организатор на състезанието. „Нашите ученици показаха, че имат широка обща култура, развито логическо мислене, както и таланти в множество академични, креативни и спортни дисциплини. Те владеят английския език на едно много високо ниво, което им дава поле за развитие в най-различни области“ – коментира тя.

Специален гост на състезанието бе Росен Плевнелиев – дългогодишен приятел и от тази година специален посланик на Американския университет.

Поздравления за Илияна Москова, Марина Цуцуманова, Петко Милчев и Мариела Коджебашева. Гордеем се с вас!

 

***

 

На 16.02 и 17.02.2018г. ученици от ПМГ „Яне Сандански“ участваха във втория си турнир на най-интересното, най-предизвикателното и най-трудното състезание за дебат, оригинална оратория, проза, поезия и дуо на английски език – „БЕСТ“. Учениците, освен че трябва да владеят английския език до съвършенство, трябва да притежават умения да представят дадена тема убедително и компетентно, да запазят присъствие на духа пред пълна зала с критична публика, да мислят бързо, да се държат адекватно и с достойнство, да демонстрират зрялост, чувство за хумор и лекота при общуването с публиката.

Всичките 21 ученици от VIII до XII клас спокойно, смело и с достойнство се изправиха срещу 432-ма съперници от 25-те най-добри училища в страната в четири от петте категории под одобрителните и окуражаващи погледи на изключително опитните и взискателни съдии.

През двата дни, следвайки зашеметяващия ритъм на участия от различните сесии, нашите талантливи ученици с кураж и с присъствие на духа защитиха достойнството си и класата на ПМГ.

Ето и резултатите:

Класирани на четвъртфинали: Ерик Биляров, Красимира Кръстилова, Калина Кръстилова, Мартин Пеев, Теодора Бункова, Мария Янушева, Любка Ангелинина, Георги Папарков.

Класирани за полуфинали: Ерик Биляров, Теодора Бункова, Мария Янушева, Георги Папарков.

Класирани на финали и заели първо място – Георги Папарков и второ място – Ерик Биляров сред 432-ма ученици от 25 училища.

Най-искрени поздравления за огромния труд, вдъхновение и ентусиазъм на нашите ученици и на техния неповторим ментор - Нейтън Джейкъбсън!

***

От 17-ти до 19-ти ноември 2017 година в град Плевен се проведе турнирът по английски език BEST, организиран от фондация Fulbright. Нашето училище бе представено от 21 ученици от IX до XII клас. Това участие бе първото на нашата гимназия в този формат състезание и именно затова завоюването на призови места бе истинско предизвикателство. Участниците се представиха достойно в 4 от 5-те направления – дебат, проза, поезия и оригинална оратория: Мартин Пеев от XII клас достигна четвъртфинал в проза, Красимира Кръстилова от XII клас продължи до четвъртфиналите в оригинална оратория, Георги Папарков от клас се пребори до полуфинал в оригинална оратория, а един от отборите, участвали в дебатите, съставен от Иван Белянов, Роси Халевачева и Димитър Халачев от клас, спечели награда за спортсменство. Всички участници останаха с невероятни впечатления и незабравими спомени, създадоха много нови приятелства и най-вече се ентусиазираха да се представят още по-добре на следващия турнир, който ще се проведе на 17 февруари 2018 година в град София.На официалното закриване присъстваха много организации, кметът на гр. Плевен и културният аташе на американското посолство.

 

***

На 26 септември в ПМГ „Яне Сандански” беше отбелязан Международният ден на чуждите езици. В инициативата се включиха учениците от цялото училище. Те бяха подтикнати да преведат и научат думи на чужд език, дори неизучаван от тях до сега. Всички непознати думи бяха залепени на специални табла, разположени на всеки от етажите в училището. Така не само се включихме в празника, но и разширихме и подобрихме знанията си по чуждите езици.

***

Ученици от десети клас с ръководител Александър Мандажиев съвсем заслужено спечелиха пътуване до Страсбург (Франция). Те се представиха отлично на регионалното състезание „Евроскола“, организирано от Европейския парламент в България. Нашите възпитаници впечатлиха журито със стегнати и синтезирани изложения както на български, така и на английски.

***

 

 

Постижения на учениците за учебната 2016/2017 г.

 

***

                                           

Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

 

***

Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

 

***

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2012/2013 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2011/2012 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2009/2010г.