Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

Деветокласникът от ПМГ Яне Сандански Кръстьо Драгинов се завърна с отличен резултат от националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование, която се проведе в Момчилград. Там възпитаникът на нашето училище мереше сили с още 55 ученици в своята възрастова група, достигнали до престижния последен етап за определяне на най-добрия млад биолог в надпреварата. Получената от него оценка бе 6.00 и му отреди място сред възпитаниците на столичните СМГ Пайсий хилендарски, НПМГ Акад. Л. Чакалов, МГ Атанас Радев.

Малко не достигна на другия представител на училището ни Мария Грошкова, която завърши с финална оценка 5.75.

Освен имиджа на ПМГ Яне Сандански в областта на природните науки с постигнатите резултати двамата деветокласници донесоха удовлетворение и на своя ръководител, учителят по биология и здравно образование в ПМГ Яне Сандански г-жа Катерина Мангалова.

 

*** 

 

Фондация "Еврика", която е организатор на Националния конкурс "Космосът-настояще и бъдеще на човечеството" класира на III място научната разработка на ученикът Кирил Балтаджиев от 10 а клас на тема: "Архебактериите-наши предшественици". Негови консултанти бяха г-жа Мегданова и г-жа Патинова.

 

*** 

        На 2 и 3 ноември 2013г. в гр. Плевен се проведе VI Национално състезание за ключови компетентности по природни науки. Състезанието е отборно и се провежда в рамките на два дни. Първият ден отборите решават четири теоретични задачи от областта на биология, химия, физика, а вторият ден влизат в ролята на експериментатори и решават две практични задачи. Решенията на задачите отборите представят на Националната комисия. Отборът на нашата ученичка Ваня Самокишева са класира на 8 място.