Постижения на учениците за учебната 2016/2017 г.

 

Заключителен семинар по проекта „Холокост …или уроци по толерантност“ в ПМГУчастниците в проекта гимназисти под ръководството на преподавателя по история г-жа Боряна Вълчева, организираха заключителен семинар за представяне на дейностите, осъществени в поредица уроци по толерантност в ПМГ“Яне Сандански“.

Проектът получи финансова подкрепа от THE OLGA LENGYEL INSTITUTE в САЩ и бе осъществен в извънкласни дейности, посветени на жертвите на Холокоста, на толерантността и зачитането на човешките права. Няколко екипа ученици представиха презентации , проучвания и проекти пред своите връстници от 10 а, 10 б и 10 д клас. В училищното фоайе бе организирана фотоизложба на заснетите по темата снимки.

 

 ***

Васка Джурова и Саня Севдева са сред победителите в конкурса за есе „Времето е в нас и ние сме във времето“Талантът на учениците на ПМГ "Яне Сандански" намери израз в конкурса "Времето е в нас и ние сме във времето", посветен на 180 години от рождението на Васил Левски. Конкурсът бе организиран от Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия „Св. св.Кирил и Методий“ – Благоевград, под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки. Целта на конкурса е да се приобщят участниците към историческото дело и приноса на Апостола на свободата Васил Левски. На трето място бе отличена Васка Джурова от Х в клас, която ще има възможността да посети Европейския парламент в Брюксел. Саня Севдева от ІХ клас получава предметна награда. Висока оценка за своето представяне получават и много други наши ученици, които ще бъдат отличени с грамоти. Всички участници изразиха своята признателност към един от най - великите герои на България – Апостола на свободата.

 ***

По повод 144 години от гибелта на Васил Левски екип от ученици на ПМГ „Яне Сандански“, под ръководството на преподавателя по история и цивилизация Боряна Вълчева, проведе урок по родолюбие. Инициативата бе осъществена по покана на Общинския исторически музей. Гимназистите припомниха важни факти от революционната дейност на Апостола в презентация, а най-малките участници от V и VII клас изпълниха стихове и разказаха интересни случки от живота му. Гости на урока бяха ученици от Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий “, които активно участваха с отговори на въпросите от викторината.

„ Жив си, Дяконе!“ - с тези думи учениците от нашата гимназия изразиха преклонението и признателността си пред саможертвата на Апостола на свободата.

 ***

Завърши първият кръг на националното състезание по история на България „Моята Родина“, в което си оспорваха отличията над 1500 ученици от цялата страна. Нашите участници се представиха отлично и за пореден път извоюваха призови места .Темата на първия кръг от състезанието бе „Големите военни победи на българите през Средновековието“. Петокласникът Емил Боцев завоюва най- високото отличие - грамота и златен медал за високия си резултат в теста. Сребърен медал и грамота получиха Райна Бухлева от пети клас и Гергана Парнарева от дванадесети клас.

Честито на победителите!

Желаем нови успехи и високи отличия на нашите ученици във втория кръг на националното състезание, което ще се проведе през месец февруари .Темата за V – XII клас е „Борбата на българите за светска просвета, независима църква и свободна държава през Възраждането”.

 

 ***

 
 

Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.


 

 ***

Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

 ***

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***


Постижения на учениците за учебната 2011/2012 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.