Възпитаникът на ПМГ ”Яне Сандански” Стефан Червенков попадна в състава на националния отбор по киокушин карате и ще представя България на европейското първенство в Испания през лятото. Ученикът от ПМГ”Яне Сандански” ще има поредна възможност да се докаже, след като успя да премине успешно през пресяването на кандидатите за място сред трикольорите. Младият боец успя да спечели безапелационно доверието на треньорския екип със силните си изяви по време на състезания, както и на последни лагер на представителния ни тим през миналата седмица. Стефан Червенков демонстрира силна воля в последните седмици, която може да бъде за пример. Възпитаникът на ПМГ ”Яне Сандански” стори и невъзможното с гладуване и изморителни тренировки, за да попадне в най-леката категория – до 55 кг, след като преди това се състезаваше при по-тежките. Надеждите за неговото представяне са големи, след като той има опит в редица състезания на наша земя. Освен това възпитаникът на нашето училище има и добър опит на международната сцена – две втори места в откритите първенства на Швейцари и Румъния. До лятото, когато ще замине заедно със съотборниците си от националния тим за Иберийския полуостров младият майстор на бойните спортове ще се готви под ръководството на треньора си Стоян Златев. Две седмици преди надпреварата ще замине за столицата, където ще бъдат финалните тренировки преди най-авторитетната юношеска европейска проява в киокушин каратето.

 ****

Ученикът от нашето училище Любен Дишлянов бе обявен за най-добър шахматист във възрастовата група до 20 г. в първото издание на Открития мемориален турнир „Стилиан Стругов”, който се проведе в Огняново. Възпитаникът на ПМГ”Яне Сандански” бе един от петимата представители на училището сред общо 76 състезатели от различни краища на България, които пристигнаха в курортното селище. Сред участниците бяха един международен майстор и четирима ЕЛО майстори, както и националният шампион във възрастовата група до 16 години в блица от тазгодишното Държавно първенство, проведено в Пловдив Любомир Данов от Перник. Всичко това говори достатъчно красноречиво за силата на надпреварата, проведена в хотелски комплекс „Виктория” в курортното селище, които дават допълнителен повод за гордост. Любен Дишлянов получи грамота, шахматна литература и парична награда, връчени му от един от основните двигатели на проявата Стоян Стругов. В надпреварата много сили при приготовлението и със силно участие в турнира се отличи бившият ученик на ПМГ”Яне Сандански” Илия Боздев, който е сред инициаторите на първото издание на Открития мемориален турнир „Стилиан Стругов”.

 ****

Ученичката от 10 г клас на ПМГ”Яне Сандански” Снежана Влахова се завърна с втори пореден златен медал от републиканско първенство по таекуон-до. То се проведе в столичната зала „Триадица”, в което участваха над 100 юноши и девойки от цялата страна. Възпитаничката на нашето училище елиминира безапелационно конкуренцията си, затвърждавайки хегемонията си в категория до 64 кг. при девойките старша възраст за втора година. „Трудно ми бе, но ако искам да успея, ше трябва да се боря,” коментира лаконично победителката, за която медалът бе 11 поред в досегашната и 8-годишна състезателна кариера.
Медал донесе и ученикът от 10 б клас на ПМГ”Яне Сандански” Петър Терзиев. Той се завърна със сребърен медал при юношите старша възраст от отборната надпревара заедно с представителите на благоевградския таекуон-до клуб „Фолкън”. По пътя към втората позиция младият майстор на бойните спортове показа завидни способности и се представи на ниво в решителната битка срещу сочения за фаворит състезател на столичния таекуон-до клуб АБС Владимир Вутов.
„Няма как да не съм доволен от представянето на двамата. Състезанието беше на ниво, съдийството също. Очаквам още медали от двамата до края на сезона,” коментира треньорът на гоцеделчевките таекуондисти Георги Мечкаров Ндеждите в най-скорошен план се свързват със следващото изпитание за Сн. Влахова и П. Терзиев е в началото на април в Ботевград, когато е поредният кръг във веригата турнири от календара на федерацията.
 


****

На 3,4,5 декември 2009 година се проведе баскетболно състезание "Спешъл Олимпикс" в Национална спортна академия в София. Състезателките Елена Щранкова, Мария Зимбилева и Мария Узунова ученички от ПМГ "Яне Сандански" взеха участие като партньори на деца с увреждания. Заедно със своите съотборници от БК "Пирин" децата от ПУ "Васил Левски" град Гоце Делчев се представиха достойно и се завърнаха удовлетворени от взетите златни медали.****

 

Карате киокушин клуб РОНИН се завърна с поредно отличие на международен терен. Трима състезатели взеха участие в международния турнир Romanian open, провел се в Румънския граничен град Орадя. Форумът събра състезатели на повече от 6 държави, включително Румъния, Хърватска, Унгария, Литва, България, Швеция . Нашият отбор доминираше сред останалите. Иван Праматаров взе първо място в турнира в категория- 50 килограма. На финала нокаутирайки Андрей Русев, Иван Праматаров грабна златото. Стефан Червенков 10б, който се състезаваше в категория - 55 кг се завърна със сребърен медал и контузия. В първата си квалификация Стефан победи представителите на домакините от Румъния, а в четвъртфиналната си среща победи с вазари ( нок - даун ) представител на Унгария. В тази среща Стефан получи контузия на подбедрицата  и въпреки нея  и въпреки малкото време за почивка между втората и третата среща той направи зрелищен полуфинал,  нокаутирайки съперника си за 30 секунди. Живко Димитрушев 9е клас отпадна след тежка среща срещу домакина. С актив от злато и сребро завърши международния турнир за неврокопчани.

****