Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

На 07.11.2015 година ПМГ Яне Сандански взе участие на Втори турнир по баскетбол, организиран от Ротари клуб гр. Сандански и спортен клуб Пирински орел, при гимназия Яне Сандански- град Сандански. Целта на турнира е да се популяризира баскетболната игра сред младите хора в областта и турнирът да стане традиционен. Възрастовата граница на участниците е от 8. до 10. клас. В надпреварата взеха отборите на ПМГ Яне Сандански гр. Гоце Делчев, Гимназия Яне Сандански гр. Сандански и Гимназия от гр. Петрич. Нашите отбори, момичета и момчета, заеха почетното трето място. Девойките получиха и две индивидуални награди за Най-атрактивен състезател - Гюлджан Караемин и специалната награда на Ротари клуб за Най-коректен състезател - Петя Ципарова.

 

***

 

Ученикът от 10 б клас в ПМГ Яне Сандански Кирил Джинев защити името на нашия град, но и на училището ни на спортното поприще. Той се завърна с медал от едно от най-авторитетните състезания в календара на Българската федерация по граплинг, проведено в зала Арена Армеец в София.

Той успя да се нареди сред най-добрите юноши, спечелвайки медали в две от категориите. При бойците до 78 килограма, той взе златното отличие, а в абсолютната категория стана втори, след като накрая и умората си каза думата. За него това е трети приз през 2015, след като преди около месец взе сребро в същата категория в поредния кръг от националната купа.

Гордостта на ПМГ Яне Сандански е още по-голяма, след като заедно с него в историята името си вписа завършилият през май в нашето училище Александър Панделиев. най-новата дисциплина на местните спортове граплинг. Тя бе с участието на едни от най-големите имена в тази дисциплина в България.

 

***

ПМГ Яне Сандански спечели Коледния турнир по тенис на маса и завоюва правото да представя Гоце Делчев в областния кръг от ученическите игри за 2015/2016 г. В надпреварата се включиха ученици във възрастовата група 8-10 клас, съставени от тимове по 4 състезатели от НПГ Димитър Талев и ПГ по МСС Пейо Яворов. Основното съперничествоо обаче за поредна година бе между нашето училище и НПГ, а тимът нинадделя с общ резултат 3:1 от мачовете.

В решителния мач във физкултурния салон на училището ни пред немалко фенове момчетата от ПМГ започнаха със загуба, след като Кирил Джинев, макар и трудно отстъпи на деветокласника Зюлфат Имам. След това обаче Иван Боянов върна равенството, а Петко Милчев затвърди преднината на домакините. В последния двубой Златин Мингов показа, че както на корта, така и на масата за тенис може да покаже сериозен технически запас и фиксира крайното 3:1.

Черешката на тортата бе демонстративният мач между първите ракети на ПМГ и НПГ Иван Боянов и Зюлфат Имам, в който двамата направиха истинско шоу за зрителите, завършило с реванш за домакините.

Важен принос за доброто протичане на надпреварата имаха Ралина Джугданова и Галина Грозданова от 10 б, които заедно със съученика им от 10 а Иван Попов бяха на съдийската маса и безпристрастно следяха за коректността и честната игра.

 

***

 

На 26.02.2016г. се проведе вътрешноучилищен турнир по баскетбол. Проведоха се две срещи. Първата бе сборен отбор момчета от 8 до10 клас срещу сборен отбор момчета от 11 и 12 клас. Финалният резултат бе в полза на момчетата от 11 и 12 клас, които победиха с 53 на 30. Най-резултатни играчи бяха: Божидар Ценкин-11г, Любомир Хаджиангелов -12а и Костадин Койков -12а.

При девойките се изигра среща между два сборни отбора от момичета от 8 до10 клас. Отбор А (зелени) победи в оспорвана игра отбор Б (червени) с 36 на 20 като най-изявени в срещата бяха: Петя Ципарова, Гюлджан Караемин и Елена Прокопова, която вкара 11 коша.

 

***

В решителния мач за решаване на крайния победител в Благоевградска област нашият отбор победи СОУ Никола Вапцаров, гр. Петрич, с 18:10. С този успех отборът на ПМГ ще представи родния си град и училището на Зоналните ученически игри, които ще срещнат най-добрите отбори от областите, включени от западната част на България. Все още не е обявено къде ще се състои този турнир, но е ясно, че той ще бъде последното стъпало на квалификации преди финалния турнир, който да определи най-добрите школски тимове през 2016 г.

В мача срещу СОУ Никола Вапцаров воденият от преподавателя по физическо възпитание и спорт в ПМГ Яне Сандански Александър Халачев показа по-силна воля и характер, след като срещна силен отпор от възпитаниците на традиционно силната хандбална школа на петричани.

Голмайстор на отбора стана Димитър Гюрганчев, а заедно с него в актива на своя тим принос дадоха още Диян Томов, Илия Шумаров и Цветан Попов. Силни прояви на вратата имаше Ангел Витанов, който я заключи за съперниковите състезатели и не позволи неприятни изненади.


 

***

Младите любители на атрактивната игра, водени от учителя си по физическо възпитание и спорт Андон Калайджиев демонстрираха отлична форма и заслужено продължиха напред по схемата 2 победи от 3 мача. До финала те позволиха да им бъде отнет само един гейм от съперниците, които бях принудени да признаят пълното им превъзходство. Отборът на ПМГ Яне Сандански не остави никакъв шанс на опонентите им от Кочан, които загубиха с 2:0, след като Петко Милчев взе победата с 11:7 и 11:6, а първата ракета Иван Боянов прегази противника си с 11:1 и 11:4.

Срещу Професионалната гимназия по транспорт в Разлог бе направена промяна в стартовия състав и в него бе включен Златин Мингов, заменил Петко Милчев, който бе оставен да почива след доста тежък първи мач в предишния кръг. Сменникът му показа, че е добър не само на корта, но и до тенисмасата, минавайки като малка гара през съперника си с 11:5 и 11:2, без да му остави шанс да си помисли за нещо повече от почетно представяне. Очаквано най-добрият в целия турнир Иван Боянов се нямаше проблеми с опонента си и без никакви затруднения след два гейма позволи да му бъдат взети общо 5 т. в два гейма след 11:3 и 11:2.

Във финалния сблъсък момчетата на ПМГ Яне Сандански се изправиха срещу връстниците им от ПМГ С. П. Корольов, гр. Благоевград. Двата тима показаха добра подготовка като в първия гейм Петко Милчев позволи да му бъде взет с 8:11. Това обаче обаче го мобилизира, за да стигне до след 11:9 и 11:5. Във втория двубой Иван Боянов продължи да бъде без алтернатива, без да позволи изненада, въпреки че в готовност при евентуална нужда от 3-и двубой очакваха своя шанс Златин Мингов и Стефан Пандев, на когото не се наложи да играе в нито един мач и бе вещ помощник на Андон Калайджиев. Ракета № 1 на нашия отбор обаче не позволи подобно събитие, макар че срещна по-сериозна конкуренция от останалите мачове. Той надделя след 11:7 и 11:3.

Безапелационното представяне на отбора на ПМГ Яне Сандански ги направи не само областен шампиони, но и им даде възможност да стигнат до разпределението на медалите за най-добрите ученици спортисти в България за 2016 г.

 

***

 

Отборът по тенис на маса на ПМГ Яне Сандански, гр. Гоце Делчев достойно представи област Благоевград, след като стана втори на Зоналните ученически игри. Те се проведоха в Дупница, където представителите ни мериха сили с връстниците си от зоната.

На полуфиналите възпитаниците на ПМГ се изправиха срещу домакините от ОУ Св. Климент Охридски, срещу които се справиха отлично, спечелвайки в 3 от четирите двубоя. Воденият от учителя по физическо възпитания и спорт Андон Калайджиев тим започна със загуба в първата, след като Петко Милчев загуби от първата ракета на дупничани. След това обаче успяха да обърнат развоя на събитията в своя полза, след като капитанът Иван Боянов спечели с 3:0 своя мач, а неговото представяне повтори Златин Мингов. При дуетите той и Петко Милчев също бяха безапелационни и не позволиха на опонента си да вземе нито един гейм, триумфирайки и в четвъртия сблъсък също с 3:0. В последния двубой Петко Милчев взе своеобразен реванш елиминирайки своя съперник със същия резултат.

Така на финала селекцията ПМГ Яне Сандански срещна Професионалната гимназия по икономика в Перник, чиито състезатели отстраниха съперниците си от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи Правец.

В него нашите момчета започнаха със загуба на Петко Милчев с 0:3 гейма, а след него и Златин Мингов бе надигран със същия резултат. Третата среща върна надеждите на представителите на нашето училище, след като първата ни ракета Иван Боянов отново показа майсторство и защити своя имидж на най-добър състезател в отбора, спечелвайки с 3:0. В решителния сблъсък на двойки той и Петков Милчев претърпяха поражение с 1:3, което бе достатъчно връстниците им от Перник да вземат златото в нашата зона.

Независимо от това, че не успяха да спечелят шампионски медали отборът на ПМГ Яне Сандански има повод за задоволство, след като през тази година показа видим напредък в сравнение с предишната. През 2015 учениците ни се класираха трети в областта, а през 2016 бе неин шампион и стана втори в зоналния етап.

 

***

 

Хандбалният отбор 5-7 клас на ПМГ Яне Сандански завърши на второ място в зоналния турнир на ученическите игри. Този етап на състезанието се проведе в Панагюрище, където в мача за определяне на крайния победител нашите момчета загубиха от ОУ Алеко Константинов, гр. Пловдив. В този мач със своите изяви се отличиха шестокласниците Димитър Гюрганчев и Георги Велев, а така също с година по-големите от тях Деян Томов и Илия Шумаров.

 

***

 

Спортен средношколски турнир, организиран от община Гоце Делчев, се проведе през изминалите дни. В него участваха ученици от ПМГ Яне Сандански, НПГ Димитър Талев, ПГ по МСС Пейо К. Яворов и СОУ Св. Св. Кирил и Методий с. Брезница, които се състезаваха в спортните дисциплини волейбол, баскетбол /момчета и момичета/, футбол, тенис на маса и щафетно бягане/момчета и момичета/. След оспорвани игри състезателите и отборите на ПМГЯне Сандански спечелиха четири първи и три втори места,както и много индивидуални награди. Победителите бяха наградени лично от кмета на община Гоце Делчев - Владимир Москов, и заместник-кмета - Богдан Боцев, както и от Димитър Гамишев председател на Постоянната комисия по младежта, спорта и туризма в Общински съвет Гоце Делчев.