Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

Дванадесетокласничката от ПМГ Яне Сандански Теодора Бухлева постигна изключително висок резултат на Националната олимпиада по български език и литература. По този начин тя защити достойно честта на своето училище, постигайки поредния голям успех в историята му. Успехът на Теодора е изключителен и с това, че тя е единствен представител на област Благоевград, постигнал този резултат сред близо 70 участници от училища в цялата страна, преминали през общински и областен кръг.

Националният кръг на олимпиадата, който е заключителния етап от най-авторитетното литературно състезание в календара на МОН, се проведе на 25 април в Шумен. Участниците трябваше да пишат коментар върху откъс от произведение, интерпретативно съчинение върху зададена тема или есе по проблем. 12-класничката от хуманитарната паралелка в ПМГ Яне Сандански избра да пише по темата: Пътят и познанието в Песента за човека на Пейо Яворов, с което спечели журито, съставено от най-добрите специалисти в областта на българския език и литературата, което й постави пълна шестица, както и на още петима участници от София и големите областни градове като Перник, Силистра и Враца.

С получения резултат Теодора ще влезе в историята на своето училище, след като подобно постижение не се помни в най-новата му история.

Друг повод за гордост е още, че нашите ученици представяха област Благоевград, след като четирима от общо петимата допуснати до националния кръг, бяха от ПМГ Яне Сандански. За Шумен от Гоце Делчев пътуваха съучениците на Теодора Бухлева Крум Динев, Мария-Екатерина Иванова и Екатерина Бузалакова, заедно с техния учител Евгения Попова. Изключително достойно бе представянето и на останалите трима участници. Крум Динев на практика стана четвърти в България, след като работата му получи много добър 5.14, а двете зрелостнички показаха ниво с получените много добри оценки.

Отличното представяне на възпитаничката на Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев бе оценено подобаващо и от Министерството на образованието на науката. Лично, главният експерт по български език и литература на ведомството, Милена Иванова поднесе поздравленията си за големия успех и своите благопожелания към Теодора Бухлева и целия учителски колектив. Тя ще има възможност лично да поздрави всички тях на 18 май, когато ще бъде гост на тържественото отбелязване на 95-годишнината на ПМГ Яне Сандански.

***

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2012/2013 г.

 

***

Постижения на учениците за учебната 2011/2012г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2009/2010г.