Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

Деветокласникът от ПМГ Яне Сандански, гр. Гоце Делчев Кръстьо Драгинов донесе златен медал за област Благоевград и заедно със съученичките си Нериман Топчиева и Екатерина Терзиева представиха повече от достойно Югозапада на 47-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Освен това младежът влезе в историята на своето училище, спечелвайки най-голямото отличие на един от най-старите и авторитетни училищни форуми, оставяйки зад себе си съперници от едни от традиционните сили като Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, доаейните по дисциплината от ПМГ-та във Варна, Велико Търново и Сливен.

Надпреварата се проведе в Ямбол, където се събраха най-добрите 120 деца, излъчени на областните кръгове в съответните области във възрастови групи VII, VIII, IX клас и обща 10-12 клас. В него последователите на Менделеев мериха сили в два дни като в първия се проведе теоретичният, който проверяваше в рамките на 5 задачи теоретичните знания на момчетата и момичетата по обща и неорганична химия, както и тези по органична химия. Във втория ден всички участници трябваше да докажат себе си в експерименталния кръг, по време на който те трябваше да открият съдържанието на различни неизвестни йони в дадени разтвори. Работата на младежите бе внимателно следена от едни от най-големите светила в областта на родната химия в лицето на председателя на изпитната комисия доц. Христо Чанев от факултет Химия и фармация в СУ, а така също преподавателите в същия факултет на най-старото родно висше учебно заведение проф. Донка Ташева, проф. Адрияна Тафрова и проф. Стефан Манев.

За радост на ръководителите си преподаватели по химия в ПМГ Яне Сандански Марияна Карамитева и Златка Милчева и научни ръководители на Кръстьо Драгинов, той остана без конкуренция сред деветокласниците и бе определен от авторитетното жури за първенец. Постигнатите резултати могат да му отворят вратите за разширения състав на България по химия за Международната олимпиада в Азербайджан и другото силно състезание извън пределите на страната Менделеевата олимпиада. Преди това обаче предстои допълнителен подбор на учениците според регламента преди да се обяви окончателният вариант на тима.

Друг повод за гордост за ПМГ Яне Сандански предизвикаха двете момичета, с ръководител Любка Маламова, представящи училището на 47-та Национална олимпиада в Ямбол.

След двата състезателни дни Екатерина Терзиева завърши с общ актив от 91 при максимален общ брой 100 т., които я амбицираха за още по-солидна подготовка за предстоящите състезания и други надпревари по химия.

Много добро представяне при най-многобройната група химици X-XII клас регистрира Нериман Топчиева, където се подбират и състезателите, които да представят България на международно ниво. За показаните знания присъстващите специалисти я оцениха високо, имайки предвид, че сред 60-те участници тя бе най-малка. Освен това за нея демонстрираното я амбицира за максимална изява следващата година и също, както Кръстьо Драгинов да намери изява на най-високо национално равнище и извън границите на нашата страна.

Специално поздравление към учениците от ПМГ Яне Сандански и към школата по химия в нашето училище отправи главен експерт по химия в МОН Емилия Григорова, която поздрави участниците и техните преподаватели за качествената им работа и изрази увереност, че тепърва представителите на едно от найстарите средища на просвета в югозападна България ще завоюват нови успехи.

***

 

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2012/2013 г.

 

***

Постижения на учениците за учебната 2011/2012 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2009/2010г.