Постижения на учениците за учебната 2016/2017 г.

***

 

Международната олимпиада по химия, наречена Менделеевата олимпиада, се проведе в столицата на Казахстан Астана. Кръстьо Драгинов успя да защити честта на България и на училището си след тридневни изпитания по теория и практика, мерейки сили със свои връстници от едни от най-силните школи в света.

По мнението на специалисти, задачите на Менделеевата олимпиада са с изключително висока степен на трудност. Работният език е руският, но участниците получават задачите и на английски език, с което Кръстьо Драгинов показа и високото ниво на знанията си на езика на Шекспир, изучаван в ПМГ Яне Сандански, гр. Гоце Делчев.

Немаловажен етап в работата по време на олимпиадата е възможността участниците да видят работите си от теоретичните кръгове и да задават въпроси на журито, проверяващо конкретна задача.

Ученикът на ПМГ стана част от историческо постижение и повод за гордост за страната ни, след като за първи път в историята на България учениците от националния отбор по химия се завръщат с толкова много медали 4 от 4 възможни 3 бронзови и един сребърен. Отборът на България в състав: Кръстьо Драгинов ПМГ Яне Сандански, Петър Христов от ХІ клас на Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски, Весела Механджиева и Кристина Костадинова от ХІІ клас на Националната природо-математическа гимназия Акад. Л. Чакалов, се представи повече от убедително.

Българският отбор по химия бе селектиран, след като четиримата ученици постигнаха най-високи резултати на националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Още по-голяма е гордостта на учителите и учениците от Гоце Делчев, както и на научния му ръководител Мариана Карамитева, че възпитаник на ПМГ Яне Сандански е в българския отбор победител, който ще има възможност да защитава честта на България и на Международната олимпиада по химия. Преди това той ще трябва да се пребори с конкуренцията на първите 10 ученици с най-висок резултат от Националната олимпиада, които са поканени в разширения национален отбор на България. Именно сред тях ще бъде избран и четиричленният отбор, който ще представи страната ни на международната олимпиада по химия през юли в Тайланд. Това бе потвърдено от доц. д-р Христо Чанев, преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет Св. Климент Охридски и ръководител на националния отбор по химия.

Ако премине първоначалния подбор, Кръстьо Драгинов ще има възможност да подобри постижението си от миналата година, когато отново бе част от отбора и се завърна с бронзов медал от миналогодишното и издание.

 

***


 

От 17 до 20 март 2017 г. в СОК Камчия се проведе 49-та Национална ученическа олимпиада по химия и опазване на околната среда. В нея участваха 120 ученици от цялата страна, разделени в четири възрастови групи, като в трета и четвърта освен теоретичен кръг се провежда и експериментален. Учениците от ПМГ "Яне Сандански" отново се представиха отлично. Надя Гадирова, Нериман Топчиева, Петя Ляскалиева и Димитър Итев се класираха на престижни места. A ученикът на ПМГ Яне Сандански, Кръстьо Драгинов, за трета поредна година защити достойно престижа на своето училище и е лауреат на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. Кръстьо Драгинов и още трима химици ще представят България на 51-та Международна менделеевска олимпиада в гр. Астана /Казахстан/ от 23 до 29 април 2017 г. Той ще участва и в подбора за Международната олимпиада по химия в Тайланд. Изключително горди от постиженията на учениците са техните преподаватели по химия и опазване на околната среда - Марияна Карамитева, Люба Маламова и Ваня Гелемерова.

 

***

 

 

 

 

 

Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

***

Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

***

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2012/2013 г.

 

***

Постижения на учениците за учебната 2011/2012 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2009/2010г.