Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

Иван Попов и Велина Сораджиева са наградени със златни медали и сертификати за отличното си представяне във финалния кръг на Националното състезание по история на България .Състезанието бе организирано от Педагогическа асоциация „Образование без граници“. Предварителните три дистанционни кръга и финалният кръг бяха по темите: „Славяни и прабългари. Създаване на българската държава“, „Българската култура през Възраждането“ и „Войни за националното обединение на българите“.

Нашите участници се подготвяха за тестовете под ръководството на госпожа Боряна Вълчева и завоюваха първо място в оспорвана надпревара с ученици от цялата страна. Пожелаваме им нови изяви и успехи.

 ***

 

На 25 ноември 2015 г., в деня на Св. Климент Охридски, се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса „И ний сме дали нещо на света“, организиран от Ротари клуб. В конкурса взеха участие над 200 участници от област Благоевград.

Гордост за нашето училище са завоюваните две първи места – Силвана Панева от XIб клас, отличена на Първо място и Мария Грошкова от XIб клас – Трето място. Те впечатлиха журито с със своята оригинална и отлично аргументирана лична позиция.

 ***

 

Ученици от ПМГ „Яне Сандански“ за поредна година впечатлиха журито на Националния исторически конкурс, организиран от Национален клуб „Родолюбие“ със съдействието на Министерство на образованието и науката, Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Синдиката на българските учители, ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация, Националния дворец на децата и др. Това бе Двадесет и трети национален конкурс под наслов „Съединението прави силата“.

Първо място в категория „Есе“ бе присъдено на ученичката Антония Патинова от XIа клас за есето й „Кирилицата- азбука на разширението и обединението“. Тя заинтригува журито с оригиналния си подход и отлично аргументирана лична позиция.

Със Специалната награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ бе удостоена Кристина Балтаджиева от XIг клас за разработката й „Славянската писменост и култура и мисията на славянския свят“, свързана с изследване делото на Светите братя Кирил и Методий.

 ***

 

Отлично представяне на ученици от ПМГ „Яне Сандански“ в конкурс, посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, под надслов: „Който помни миналото и знае настоящето, е сигурен за бъдещето“.

Конкурсът бе организиран от Областна администрация Благоевград, под патронажа на областния управител Бисер Михайлов, който удостои със своята Специална награда нашия ученик Стоян Янев от XIв клас. Презентацията му „България и участието й в Първата световна война (1915-1918 г.)“ впечатли журито с отличното познаване на историческите факти и умението за оригинално им представяне.

На престижното трето място бе отличен Михаил Мулячки от XIб клас, който направи силно впечатление на журито със своя реферат „Излъгани надежди. Ньойският диктат и България“.

 ***

 

На 8 март 2016 г. в Актовата зала на ПМГ „Яне Сандански“ бяха обявени победителите в ученическия конкурс за есе върху книгата на професор Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“. Конкурсът бе организиран по повод 73 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Негов организатор е г-н Яков Джераси, директор на фондация „Израел – България“, която се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност. Той е и съпредседател на Израелско-Българския институт и наш специален гост на мероприятието.

Г-н Яков Джераси сподели своето вълнение от високото качество на разработките на отличените ученици. Гордост за нашето училище са победителите: I място - Елена Папалюгова – 11б клас, II място - Валентина Червенкова – 12б клас и III място -Кристина Балтаджиева от 11г клас. Те впечатлиха журито с оригиналния си подход и творческа интерпретация на избраната тема. Специални поздравления г-н Джераси отправи и към директора на ПМГ „Яне Сандански”, г-жа Елка Божикова, за високото качество на подготовка на учениците и връчи грамоти както на победителите, така и на всички 19 участници в конкурса.

 ***

 

Три ученички от ПМГ са сред 15-те победители от цяла България в конкурсa на тема „Европейският съюз и Аз“, организиран от Американски университет в България. Гордост за нашето училище са ученичките: Елена Папалюгова от XIб клас, Теодора Йондева от XIб клас и Фатме Фета от XIг клас, които работиха под научното ръководство на г-жа Таня Трапова. Те впечатлиха журито със своите отлични познания за Европейския съюз и умението си да представят под формата на есе своята аргументирана лична позиция. Наградените ще имат възможност да се включат в конференция “Модел Европейски съюз 2016”, която ще се проведе в периода 1-3 април 2016 г. Участниците ще имат възможност да използват знанията си за ЕС практически и да придобият професионален опит в процедурите по вземане на решения в Европейския съюз.

***

 

Пореден успех за ПМГ е отличното представяне на ученици от V, VI и VII клас във Втория кръг на Националното състезание по История на България, който бе на тема „Втора българска държава“. Нашите ученици се откроиха сред 1050-те участници от цялата страна. Изключителна гордост за нашето училище е златният медал на петокласничката Ивелина Таирова, която получи 100% от максималния брой точки в състезанието. Неин научен ръководител бе преподавателят й по история г-жа Таня Трапова.

Гордеем се и с бронзовия медал на шестокласничката Елена Бозукова, с научен ръководител г-жа Боряна Вълчева.

Останалите 15 участници от нашето училище - ученици от V, VI и VII клас, получиха специални грамоти за отличното си представяне от организатора на националното състезание - Педагогическа асоциация „Образование без граници“.

 

***

Петима ученици от ПМГ «Яне Сандански» са отличени като финалисти в конкурса за есе на тема: «Перспективи пред младите в Европа», организиран от Фондация «Българска Памет». Те се откроиха сред свои съученици не само в България, но и от още 4 държави - Молдова, Украйна, Сърбия и Македония.

Гордост за нашето училище са: Насис Сандалова от XI клас, Елена Папалюгова от XI клас, Михаил Мулячки от XI клас, Зейнеп Низам от X клас и Ханифе Караюсеин от X клас, които работиха под научното ръководство на г-жа Таня Трапова.