Постижения на учениците

 

 

***

Учениците от клубовете по история с ръководители г-жа Боряна Вълчева и г-н Николай Кривокапов осъществиха съвместно занятие по краезнание в общинския музей. Интересът към военната история бе провокиран от гостуващата фотодокументална изложба „Генерал Константин Жостов – един достоен български офицер". Организаторите на изложбата представиха документален филм с интересни факти от живота и военното дело на забележителния генерал, роден в неврокопското село Гайтаниново.Учениците се докоснаха до най-ценните от документите и вещите на бележития генерал – високите военни отличия и генералски знаци, дневниците му от Балканските и Първата световна войни, лични писма, пощенски картички и снимки. Голям интерес предизвикаха старите албуми с лични фотографии на генерал Жостов и семейството му, както и личните вещи , свързани с участието му във войните.Наблюдението в музея бе възможност за любителите на историята да се докоснат до истинските свидетелства от миналото на родния край.
 

***

В навечерието на Деня на народните будители- 1 ноември в ПМГ отвори врати работилница „ Българското взаимно училище през Възраждането „. Учениците пресъздадоха атмосферата на взаимното училище и приложиха взаимоучителния метод, ръководени от преподавателите Недялка Ангушева, Боряна Вълчева и педагогическия съветник Христина Кишева.Под звуците на български възрожденски песни по-големите ученици помагаха на по-малките в преписването на предговора към „Рибния буквар„ на д-р Петър Берон. Особено интересно за най- малките участници бе да пишат с пръчица върху пясък, да изработят с прежда знаците от глаголицата или с перо да изпишат букви от кирилицата. Ученичката от 11 клас Теодора Бункова демонстрира калиграфски умения с писалка и мастило.С възрожденски дух и ентусиазъм учениците от ПМГ “Яне Сандански“ се потопиха в обстановката на българското училище от миналото и отдадоха почит към делото на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българския народ.

***

Ученици от десети клас с ръководител Александър Мандажиев съвсем заслужено спечелиха пътуване до Страсбург (Франция). Те се представиха отлично на регионалното състезание „Евроскола“, организирано от Европейския парламент в България. Нашите възпитаници впечатлиха журито със стегнати и синтезирани изложения както на български, така и на английски.

***

Двама ученици от ПМГ „Яне Сандански” спечелиха правото да посетят Европейския парламент в Брюксел и Народното събрание в София.

Това са Иван Пашалиев от X клас и Мария Балтаджиева от XI клас. Те се представиха отлично в конкурса „България в Европейския съюз – нашето настояще и бъдеще“, организиран от евродепутата Асим Адемов. Двамата наши възпитаници спечелиха доверието на взискателното тричленно жури със своите умения в категория „Мултимедийна презентация“.

Мария Балтаджиева, която се класира на първо място, ще бъде включена в специална делегация, която ще посети Европейския парламент в Брюксел. Иван Пашалиев, класирал се втори, пък ще има честта да се включи в групата, която ще бъде специален гост на Народното събрание в София. Така и двамата ще имат възможност да видят системата на функциониране на институциите и поне за малко да влязат в ролята на депутати.

***

 

 

Постижения на учениците за учебната 2016/2017 г.

 

 ***

 

Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.


 

 ***

Постижения на учениците за учебната 2014/2015 г.

 

 ***

Постижения на учениците за учебната 2013/2014 г.

 

***


Постижения на учениците за учебната 2011/2012 г.

 

***

 

Постижения на учениците за учебната 2010/2011г.