Постижения на учениците за учебната 2015/2016 г.

 

Участието на ученици от ПМГ Яне Сандански на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда, проведена в гр.Ямбол на 19 и 20 март 2016 год., още веднъж затвърди безспорния факт, че НИЕ сме ФАКТОР и ВЕЛИЧИНА не само на областно, а и на национално ниво. Оценката отличен (6.00), която Кръстьо Драгинов от 11а клас получи, му отреди безспорното право да се бори за място в българския отбор за Международната олимпиада. Този отбор ще бъде сформиран след двуседмично обучение на най-добрите в страната десет ученици от групата 10-12 клас, от които след двудневно състезание ще бъдат избрани четирима. Силно вярваме, че Кръстьо Драгинов ще бъде сред тях и ще представя България на Международната олимпиада.

Ученичките Надя Гадирова 9г клас, и Нериман Топчиева 11г клас, също се справиха блестящо и показаха, че сме добри не само в теоретичните задачи, но и в експерименталните нямаме равни.

 

***

Златното момче на ПМГЯне Сандански, гр. Гоце Делчев от миналата национална олимпиада по химия и ООС отново блестящо защити името на училището и област Благовград, постигайки най-големия успех в историята ни. Той се класира на първо място на подборното контролно за определяне на състава на отбора на България, който ще представя страната ни на международната олимпиада по химия, която ще се проведе през месец юли в Грузия. Изключително оспорваното и тежко съревнование се проведе последователни два дни на територията на химическия факултет на софийски университет Климент Охридски. В него взеха участие първите 10 младежи от различни училища в страната, попадащи в група IV - ученици от 10 до 12 клас, класирани на националната олимпиада по химия в гр. Ямбол тази година.

През първия ден състезателите извършваха лабораторни експерименти, а през втория решаваха теоретични и изчислителни задачи. В експерименталната част Кръстьо Драгинов показа, че притежава изключителен усет и подготовка, постигайки резултат, който бе много близо да абсолютния максимум.

Другите трима ученици, класирани в националния отбор са представители на традиционни сили в областта на химията - Борис Борисов от Националната природо-математическа гимназия - София, Любен Бориславов, също от Националната природо-математическа гимназия - София и Янислав Данчовски от Математическа гимназия, гр. Плевен, които са олимпийци от предишната година, когато представяха България на олимпиадата по химия в Азербайджан. Постижението на Кръстьо може спокойно да бъде наречено изключително според специалистите, тъй като те изтъкват факта, че той е ученик от 11, а другите национали от 12 клас. На практика с това си постижение той изписва името си със златни букви в историята на училището си, на Гоце Делчев, на областта, а и на България, след като става първият неврокопчанин, който участва в националния олимпийски отбор по химия и ще мери сили с най-добрите свои връстници от целия свят.

 

 

***

На националното състезание по химия в Хисаря Нериман Топчиева от 11г е  с оценка 6.00 и на 16-то място в страната сред 160 участници.

 

 

***